Log in

Log ind med brugernavn og password. Er du medlem af Radikale Venstre, og er det første gang, du skal logge på hjemmesiden, eller kan du ikke huske dit kodeord, så vælg "glemt adgangskode", for at angive et kodeord. Dit brugernavn er din e-mailadresse.

Indtast dit radikale.dk brugernavn
Indtast din adgangskode
Anne Sophie Callesen

Lad os bekæmpe problemerne – ikke medborgere med mellemøstlig baggrund

Debatindlæg bragt i Jyllands-Posten den 2. april 2017.

Som radikal får man meget ofte skudt i skoene, at man »ikke kan se problemerne« med kriminalitet blandt nydanskere, eller at man er »ligeglad« med fundamentalisme, parallelle retsopfattelser eller æresrelaterede konflikter. At man ikke »kan og vil forstå, at folk er trætte af det«.

Intet kunne være fjernere fra sandheden. Så lad mig en gang for alle sige det, som det er. Jeg forstår skam godt, at folk er trætte af kriminelle. At folk er skræmte over fundamentalister. Det er jeg sådan set også. Jeg kan også sagtens se problemerne med parallelle retsopfattelser eller æresrelaterede konflikter.

Dér, hvor filmen knækker, er, hvor dette bliver lig med, at jeg skulle være træt af alle mine nydanske medborgere. At jeg skulle være bange for alle mine nydanske medborgere. At jeg ser alle mine nydanske medborgere som et problem. For flertallet af nydanskere er ikke kriminelle – tværtimod har flertallet et arbejde eller er ved at tage en uddannelse. Flertallet af nydanskere er ikke fundamentalister eller har parallelle retsopfattelser – tværtimod bakker flertallet op om vores demokrati og dermed vores samfundsmodel.

Jeg har det – som de fleste andre – svært med ekstremistiske mindretal, der udfordrer mine grundlæggende værdier om demokrati, ligestilling og menneskerettigheder.

Ligeledes er jeg – naturligvis – inderligt imod kriminelle og sociale bedragere, som snylter på og ødelægger det samfund og fællesskab, som jeg gerne vil værne om. Dette uanset deres oprindelse eller tro. Og jeg benægter ikke, at andelen af eksempelvis kriminelle er højere blandt nye danskere end blandt etniske danskere.

Men at gøre det til et ”muslimsk problem”, et ”mellemøstligt problem” eller et ”udlændingeproblem” er simpelthen forsimplet og tjener ikke til andet end at grave yderligere grøfter.